Megafoon
Wie we zijn…
2.150.000 landgenoten, of 18,6% van de Belgische bevolking, zijn in een of andere vorm kwetsbaar (bron: Statbel 2023). Een verrassend hoog cijfer dat maar weinig weerklank krijgt in onze media en onze samenleving. Waarom? Omdat kwetsbaren en hun kwetsbaarheden vaak onder de radar blijven. Hun stem wordt ook vaak niet gehoord, zelfs als het dan toch eens over hen gaat. Bovendien stellen we vast dat er veel onwetendheid bestaat bij de gewone Vlaming over wat kwetsbaarheid juist is. “Zet ze aan het werk, dan is het opgelost”. Dergelijke reacties vanuit een niet juist begrijpen, niet juist aanvoelen van een problematiek, leidt tot polarisatie en onverschilligheid.
Megafoon laat de mensen zelf aan het woord. Hun verhalen, rauw en ruw, worden onversneden meegegeven in het format dat het beste bij hen past. Dat kan een boek, een publicatie, een podcast, een video, een schilderij, … zijn. In een participatief proces mét en door de deelnemers, bepalen we samen inhoud, vorm en format. De afgewerkte resultaten geven we letterlijk een megafoon door ze te verspreiden via ons uitgebreide netwerk, media, relaties in het middenveld, …
Megafoon vzw versterkt mensen en hun verhaal. Dat doen we vooral met mensen die weinig of geen stem krijgen in onze samenleving. We geven mensen een megafoon, een podium opdat hun verhaal zou gehoord worden.
We werken in projecten nooit vóór de deelnemers, maar altijd samen met mensen, ongeacht hun afkomst, gender of kwetsbaarheid. Door onze expertise als facilitator van groepsprocessen, zorgen we ervoor dat kwetsbare mensen zich gehoord en gesterkt voelen. Samen met hen zijn we onklopbaar.
We brengen onze verhalen in de meeste oprechte en authentieke vorm, liefst door de mensen zelf gebracht in audio of in tekst. Montage- of productie-ingrepen (zoals ondertiteling, voice-over, … ) worden tot een minimum herleid en enkel ingezet om het verhaal bevattelijker te maken.
Megafoon vertrekt altijd vanuit een diepe zorg voor de meest kwetsbaren. Deelnemers hebben altijd het laatste woord over hun verhaal.
Gelijkwaardigheid
Wij geloven dat ieder mens het recht heeft om zijn of haar verhaal te vertellen, ongeacht hun achtergrond of situatie. Iedereen verdient een gelijke kans om gehoord te worden.
Versterking
Onze missie is om de stemmen van kwetsbare groepen te versterken, zodat hun verhalen niet verloren gaan, maar juist de aandacht krijgen die ze verdienen.
Samenleving
Door naar elkaars verhalen te luisteren, dragen we bij aan een sterkere, meer inclusieve samenleving waarin diversiteit gewaardeerd en gerespecteerd wordt.
Wie we zijn…
Bart Schoovaerts
Ik zit al sinds 1996 in het Vormingswerk. Eerst binnen Siddartha Tremelo, vanaf 2004 bij Vormingplus Oost-Brabant.
Maar eigenlijk begint mijn geloof in het vormingswerk al van in mijn KAJ periode. Ik was er als jongere actief en heb er ook
gewerkt als nationaal verantwoordelijke. Ook toen was het belangrijk om de stem van jongeren te laten horen.
Op Siddartha werkte ik eerst als opvoeder met mensen met een verstandelijke beperking. Een doelgroep die me nog steeds nauw aan het hart ligt. Ook hier was ik aan de slag met mensen wier stem veel te weinig gehoord wordt in de samenleving.
Daarnaast ben ik in 2004 zelfstandige in bijberoep geworden. Om ook buiten de regio van Vormingplus Oost-Brabant met
verhalen van mensen aan de slag te kunnen gaan,gedetineerden, mensen in armoede, vrijwilligers binnen wzc, ziekenhuizen,…
En dit alles komt nu samen in Megafoon.
Een proces afleggen met groepen van mensen die weinig gehoord worden in onze samenleving en deze mensen een megafoon geven om hun verhaal te vertellen.
Niks mooiers om te doen!
Opleiding: Sociaal cultureel werk Heverlee), Analytisch
tekentherapie (Heemstede), Postgraduaat Podcasting,
Lies Kortleven
Beeldvorming en verhalen zijn de rode draad doorheen mijn opleidingen en werk. Als sociaal-cultureel werker schreef ik er mijn eindwerk over en het is de basis bij veel van de projecten waaraan ik werk, het vormt het vertrekpunt bij veel opdrachten als beroepsfotograaf en het motiveerde me om als werkstudent mijn Master in de Communicatiewetenschappen te behalen.
Ik blijf het verbazend vinden hoe het kan dat iedereen een mening heeft over anderen van wie ze het verhaal nooit
gehoord hebben of waar ze nooit eerder mee gesproken hebben. En daar breng ik graag verandering in!
Met mensen op pad gaan, hen versterken om hun eigen verhaal te brengen en dan samen zoeken naar de allerbeste manier om hun verhaal naar buiten te brengen, dat vind ik fantastisch!
Ondertussen krijg ik de kans om telkens opnieuw een wereld vol verhalen in te duiken waar ik vaak zelf ook nooit eerder mee in contact kwam. En dan gebeuren er magische dingen!
Opleiding: Sociaal cultureel werk (Heverlee), fotografie (Syntra
Hasselt), Communicatiewetenschappen (VUB), Postgraduat
Podcasting